Oldal kiválasztása

Számos olyan mezőgazdasági újítás érkezett az utóbbi évtizedekben, amivel a gazdák munkája jóval könnyebbé vált, különböző automata funkciók, arató és vető gépek, szántási eljárások és nem utolsó sorban növényvédő és termést segítő vegyszeres kezelések.

Napjaink egyik legújabb üdvöskéje a permetező drón, amely segítségével olyan faktorok, új nézőpontok jelentkezetek a gazdaságban, amelyek eddig nem voltak ismeretesek.

Miben is segíti a gazdák munkáját a permetező drón?

  1. Gyorsabb permetezési eljárás: Mivel a drónók számára nem létezik földi akadály, legyen az területi például, tehát nehezen megközelíthető helyek is könnyedén és gyorsan bejárhatók velük!
  2. Magasabbfokú elemzés, ezáltal hatékonyabb termelés is. A drónk útjuk során leképezéseket, fényképeket és adatokat gyűjtenek, ami alapján könnyebb meghatározni azokat a területeket, amelyek kevésbé termelékenyek, illetve láthatóvá válnak azok a talajösszetétel hiányosságából fakadó problémák, amelyek szabad szemmel, vagy más eszközök segítségével nem vehetnénk észre.
  3. Olcsóbb megoldás, sokak számára elsőre erősnek hangozhat egy drónos permetezés ára, de ha jobban belegondolunk, hogy más oldalakról mennyit tud nekünk spórolni, vagy inkább javítani a termelésünk hatékonyságát, akkor már tisztán láthatóvá válik a megtérülése a többi permetezési megoldást leszámítva. Vegyük például a vetemények sorközeinek gyomtalanítását. Ha ezt pl. nem gépesített megoldással, pl. napszámosok segítségével szeretnék ellátni egy közel 10 hektáros területén esetén, akár naponta 2-3 embert alkalmazva 25-30 ezer Ft is lehet. Mivel egy nap kevés számukra ennek a területnek a feldolgozására, így valószínüleg 3-5 napot is igénybevehet és valójában ez kizárólag a meglévő gyomnövények eltávolítását takarja, nem pedig a jövőben megjeleni továbbiak előfordulásának megelőzését. Tehát hosszútávon sokkal kifizetődőbb a permetezés drónnal, mint például emberi munkaerővel. Időben és eredményben is.
  4. Nem utolsó szempontként említenénk meg azokat a fotó és számadatokat, amely segíthetik a jövőbeni termelésünk eredményeinek növelését, ugyanis a drónok a terület bejárása során folyamatosan nagyfelbontású képeket rögzítenek és elemzik az ott látható növényzet állapotát. Ezek megóvnak minket az olyan kártevők megjelenésétől, amelyet esetleg szabad szemmel nem tudnánk felismerni.