Oldal kiválasztása

Egyre nagyobb divat motorcsónakon, jet-skin vagy akár egy kecses vitorláshajó fedélzetén szelni a hullámokat. A hajózás, különösen a vitorlássport, a köztudatban régóta összekapcsolódott az előkelőség fogalmával, de hidd el: napjainkban már egyáltalán nem számít akkora luxusnak.

Kishajóvezetői Tanfolyam

Ha a saját járművedet vezeted és megvan a kellő tapasztalatod, elméletileg a következő esetekben nincs szükséged hivatalos papírra: szörfön és katamaránon 29 m2 vitorlafelület alatt, valamint vitorlás csónakon 7 méteres hajóhossz és 10 m2 vitorlafelület alatt. A hivatalos közlemények szerint sajnos sokan vezetnek jogosítvány nélkül ennél nagyobb vízi járműveket is, de nem érdemes kockáztatni. A kellő gyakorlat nélküli hajózás nyilvánvaló veszélyei mellett a szabálytalankodók jó eséllyel vaskos bírságra is szert tehetek, ugyanis a vízen is éppúgy folyik az ellenőrzés, mint a közutakon. Ugyenezen okokból a gyorshajtás szintén kockázatos mulatság.

Az előírásokat betartva azonban minden szempontból biztonságban vagy. Ha egy kicsit is vonz az ötlet, akkor mindenképp próbáld ki, hiszen hajót vezetni fantasztikus életérzés! Képzeld csak el: a ragyogó nyári napsütést visszatükrözi a vízfelszín, a hőséget könnyű szellő enyhíti, és orrodat betölti a hullámok illata… ahogyan haladsz a végtelen felé, úgy érzed: Te is eggyé olvadsz a természettel. És a gyönyörű, gyorsan sikló hajó vagy csónak irányítása csakis a Te kezedben van! A létező legtökéletesebb szabadság, nem igaz?

Hajós Akadémia – Motoros és Vitorlás Hajóvezetői Engedélyek

Lássuk hát, mennyiből hozható ki a hajózási engedély! Ha az alapképzést választod, akkor 60 000 és 120 000 Ft közötti összegből minden költség fedezhető, és ebbe a következő tételek tartoznak bele: elméleti és gyakorlati tanfolyam, alkalmassági vizsgálat és a papírok kiállításának díja. Ha az autóvezetői jogosítvány költségeivel hasonlítod össze, akkor valószínűleg már nem is tűnik akkora luxusnak ez az ár.

A hajózni vágyók körében az is gyakori aggodalom, hogy mi történik majd az első órán: szükséges-e valamilyen alaptudás és vajon kínos lesz-e, ha valaki teljesen a nulláról indul? Ettől nem kell tartani, a legtöbben ugyanígy kezdik. Elvárásból sincs sok: hozd magaddal a személyi okmányaidat, legyél túl legalább az általános iskolán és tudj úszni. A többi már csak a hajósiskolán és a Te szorgalmadon áll!

Hajóvezetői engedély

Három fő kategóriából lehet választani. A legtöbb leendő hajóst az alapkategória, vagyis a sport- és kedvtelési célú képesítés érdekli. A gyakorlatban ezzel motorcsónakra és 5-6 személyes sporthajóra kapsz engedélyt, amely tökéletesen elég arra, hogy egy felhőtlen nyári napon bátran szelhesd a Balaton vagy egyik nagy folyónk hullámait. Maga a képzés meglepően rövid ideig tart: az elméleti felkészítés 4-5 napos, a gyakorlati még ennél is rövidebb: csak 1 vagy 2 napot vesz igénybe. Ekkor képzett oktató segítségével gyakorolhatod be, hogy hogyan kell be- vagy kihajózni, valamint kikötni.

Rendben, megszerezted a jogosítványt – és most hogyan tovább? Ha a költségek miatt aggódsz, máris megnyugtatunk: nem feltétlen szükséges saját járművel rendelkezned; a legtöbb helyen bérlésre is van lehetőség. Amennyiben azonban tartós szerelembe estél a hajózással, akkor azért előbb-utóbb érdemes beruházni rá, mivel hosszú távon jobban megéri. És persze összehasonlíthatatlanul más élmény a saját hajóddal vagy csónakoddal szelni a habokat!

Ha ennél is komolyabb szándékaid vannak, természetesen tovább is képezheted magad: szerezhetsz képesítést rendezvényhajóra vagy kereskedelmi hajóra, sőt akár tengeri utakra is.